Pre ostreľovanie Rusko zatvorilo ďalší hraničný priechod

03.07.2014 Celý región

Rostov na Done 3. júla (TASR) - V dôsledku delostreleckej paľby z ukrajinského územia došlo k poškodeniu autobusovej stanice a colnice v meste Novošachtinsk na ruskej strane hraníc. Pre agentúru ITAR-TASS to uviedol tlačový tajomník ruskej colnej správy Rajan Farukšin.

"Došlo k poškodeniu dvoch objektov colnej infraštruktúry: budovy autobusovej stanice, kde cestujúci prechádzajú pasovou kontrolou, a terminálu, kde sa vykonáva colná kontrola vozidiel," uviedol Farukšin. Dodal, že oba poškodené objekty kvôli nevybuchnutej munícii prehľadali pyrotechnici.

Ukrajinské delostrelecké granáty údajne zasiahli ruský hraničný priechod v Novošachtinsku v dôsledku bojov na ukrajinskej strane v priestore hraničného priechodu Dolžanskij. "K incidentu došlo o 05.30 h moskovského času (03.30 h SELČ), neboli hlásené žiadne obete. Hraničný priechod bol uzavretý," uviedol pre agentúru ITAR-TASS hovorca ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) v Rostovskej oblasti Vasilij Malajev.

Agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na očitých svedkov uviedla, že ukrajinské delostrelectvo dnes ostreľovalo centrum mesta Luhansk, kam dopadli dva granáty. Terčom paľby bola aj štvrť Kamennobrodskij.

Podľa agentúry RIA Novosti pokračovala dnes ukrajinská armáda aj v ostreľovaní miest Slovjansk a Kramatorsk i priľahlých dedín. Proruskí separatisti vyhodili do povetria most cez rieku ceste z Charkova do Rostova na Done.


Rusko už prijalo 65.000 utečencov z juhovýchodnej Ukrajiny

Už celkovo 65.000 utečencov z konfliktom postihnutej juhovýchodnej Ukrajiny vrátane 20.000 detí sa nachádza na území Ruska. Oznámila to dnes ruská vicepremiérka Oľga Golodecová, ktorú citovala agentúra ITAR-TASS.

"Niektorí utečenci požiadali o ruské občianstvo, kým iní majú štatút osôb s dočasným pobytom. Domnievame sa, že títo ľudia budú musieť zostať v Rusku dlho," uviedla Golodecová, ktorá má na starosti sociálne záležitosti. Polovica detských ukrajinských imigrantov je v školskom veku, dodala vicepremiérka.

"Musíme im poskytnúť normálne podmienky, aby sa mohli zapojiť do vzdelávacieho procesu. Máme na to vybrané organizácie a inštitúcie v centrálnych okresoch a hlavnom meste Moskva. Deti by mali začať svoj školský rok v maximálne vyhovujúcich podmienkach," tvrdí Golodecová.

Od apríla prišli na juhovýchode Ukrajiny následkom vojenskej operácie Kyjeva proti proruským separatistom o život stovky ľudí, množstvo budov bolo zničených a desaťtisíce osôb prinútených prekročiť ruské hranice. Pri odvetnej akcii použila ukrajinská armáda obrnené vozidlá, ťažké delostrelectvo a bojové lietadlá.
 

Vyberte región